Riegman & Klaverdijk is als onafhankelijk accountantskantoor actief in alle segmenten van het midden- en kleinbedrijf. Kennis, ervaring en een diepgewortelde interesse in onder meer de binnenvaart, zijn de pijlers onder Riegman & Klaverdijk. Een dynamisch bedrijf dat haar huidige vooraanstaande positie in de branche vooral dankt aan de actieve en persoonlijke benadering van cliënten. Tot de cliënten behoren ondernemingen die actief zijn in de binnenvaart, kustvaart, detailhandel, bouw, IT, etc.
In verband met de mogelijke negatieve gevolgen van een toekomstig arrest van het Hof van Justitie EU heeft het kabinet een spoedreparatie voorbereid van de Wet op de vennootschapsbelasting. De aanleiding hiervoor is de conclusie van de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie EU over de toepassing van de Nederlandse renteaftrekbeperking. De Hoge Raad heeft in 2016 in twee zaken vragen voorgelegd aan het Hof van Justitie EU over de verhouding tussen het regime van de fiscale eenheid en het Europese recht op vrije vestiging.
Een van de zaken betreft de weigering van de aftrek van rente. Gezien de inhoud van de conclusie bestaat het risico dat het arrest negatieve gevolgen heeft omdat Nederland in bepaalde buitenlandse situaties de voordelen van de fiscale eenheid zal moeten toekennen waar dat volgens de Nederlandse wet niet aan de orde is. Dat zou kunnen leiden tot een jaarlijks verlies aan belastingopbrengsten van enkele honderden miljoenen euro’s. Voor nog niet opgelegde aanslagen over het verleden kan het verlies aan opbrengsten oplopen tot 400 miljoen euro. Dit verlies is bij een negatieve uitspraak niet te voorkomen. Wel kunnen de gevolgen voor de toekomst worden beperkt. Dat gebeurt door de spoedreparatiemaatregelen nu al aan te kondigen en, mochten zij nodig zijn, met terugwerkende kracht tot de datum van publicatie (25 oktober 2017 om 11.00 uur) in te voeren.
De spoedreparatiemaatregelen houden in dat de renteaftrekbeperking ter voorkoming van winstdrainage, de deelnemingsvrijstelling, de aftrekbeperking voor bovenmatige deelnemingsrente en de verliesverrekening bij wijziging van het belang zullen worden toegepast alsof er geen fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting bestaat. Daarmee wordt bereikt dat een fiscale eenheid in binnenlandse verhoudingen op dezelfde wijze wordt behandeld als een vergelijkbare EU-situatie. Voor de toepassing van de genoemde regelingen blijft de consolidatie, die normaal gesproken in een fiscale eenheid plaatsvindt, achterwege.